“Sportpsychologie was voor mij het puzzelstukje dat ik miste.”

Over mij

Na de middelbare school wilde ik graag een opleiding volgen die sport en zorg zou combineren. Dat ik de zorg in wilde, was voor mij van jongs af aan al duidelijk. Sport was daarnaast mijn favoriete bezigheid, dus die combinatie zou perfect zijn. Helaas liep het allemaal wat anders en werd op mijn zestiende een rugafwijking ontdekt. Ik moest stoppen met sporten en ook een sportopleiding zat er niet in.

In 2012 startte ik met de opleiding Psychologie aan de Universiteit Utrecht, waar ik mij vanaf jaar twee specialiseerde in de Kind- en Jeugdpsychologie. In 2015 verruilde ik Utrecht een half jaar voor een exchangesemester in Malmö, Zweden. Het was daar dat ik voor het eerst in aanraking kwam met sportpsychologie. Ik kreeg les van de sportpsycholoog van Malmö FF, die mijn ogen deed openen. Inmiddels was ik helemaal tevreden met mijn keuze om me te verdiepen in psychologie en was sport (noodzakelijkerwijs) wat meer naar de achtergrond geschoven. Sportpsychologie bood mij echter de kans mijn twee passies toch te combineren! Het voelde als het puzzelstukje dat ik miste.

In 2016 startte ik mijn masteropleiding Sport- en Prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een jaar later besloot ik ook de masteropleiding Klinische Ontwikkelingspsychologie aan de UvA te starten. Met trots kan ik nu schrijven dat ik in 2018 beide masteropleidingen met succes heb volbracht.

Een nieuwe fase brak aan. Sinds de zomer van 2018 ben ik werkzaam als orthopedagoog bij een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In de afgelopen jaren heb ik mij daarnaast als sportpsycholoog ontwikkeld door verschillende trajecten van individuele begeleiding van jonge (top)sporters en het verzorgen van workshops met uiteenlopende doeleindes, zoals presteren onder druk, doelen stellen en focus bij duursporters. Nu is het tijd mijn droom na te streven en mijn werk als sportpsycholoog te bundelen als eigen onderneming.

Inmiddels ben ik zelf – na veel rust, geduld en revalidatie – ook weer regelmatig te vinden op de tennisbaan. Daarnaast ben ik iedere donderdag werkzaam voor WarChild. Als facilitator geef ik samen met een team van andere vrijwilligers sport- en spellessen op het asielzoekerscentrum in Oisterwijk. Voor mij (en voor veel andere mensen ook, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek) werkt sport stressverlagend, motiverend en het vrolijkt me op. Voor de vluchtelingenkinderen met wie ik werk, werken de sport-, spel- en dansactiviteiten stabiliserend, ontplooiend en dienen ze als uitlaatklep. Zo dient sport voor ieder een ander doel, en dat vind ik mooi!

Sport kan je dus veel opleveren. Andersom kan sporten mentaal juist ook heel veel van je vragen. Omgaan met druk, het behouden van focus, beoefenen van de juiste mindset, doelgericht werken en blessures. Allemaal thema’s waar (top)sporters en hun coaches mee te maken krijgen en waar ik mij als sportpsycholoog graag mee bezig houd. Samen zoeken naar wat prestaties kan optimaliseren, dat is waar mijn kracht ligt. Dus, ben jij een (top)sporter, coach, of anders geïnteresseerde in de mentale zijde die sport met zich meebrengt? Neem dan zeker eens contact op!

Lauri Staats

Opleidingen

Universiteit van Amsterdam
Sport- en Prestatiepsychologie, MSc
Klinische Ontwikkelingspsychologie, MSc

Universiteit Utrecht/Malmö Hogskola
Kind- en Jeugdpsychologie, BSc

Werkzaamheden

ASVZ
Orthopedagoog/psycholoog

Warchild
TeamUp-facilitator

Frank Leenders

Stichting Topsportopleiding Tilburg

Ik kan alleen maar zeggen dat alle leerlingen die bij haar zijn geweest - en hun ouders - erg enthousiast waren over haar aanpak en de resultaten. Er is bij mij geen enkele twijfel om Lauri aan te bevelen als sportpsycholoog en mens!